BiH Vijesti

Zvornik: Štrajk radnika “Žitoprometa”

Radnici Akcionarskog društva “Žitopromet” iz Zvornika od danas su u generalnom štrajku zbog neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa.

Predsjednik Sindikalne organizacije ovog kolektiva Dragan Erić rekao je novinarima da su radnici ispoštovali Zakon o štrajku, jer su prethodno održali štrajk upozorenja, o čemu su uredno obavijestili rukovodstvo.

Ističući da ni to nije pomoglo, Erić je rekao da je osnovni razlog štrajka što radnici nisu primili četiri plate, dok doprinosi nisu uplaćivani 12 mjeseci.

Radnici žele da rade, ali i da naplate svoj rad“, rekao je Erić i naglasio da su dovedeni u situaciju da nemaju čime da rade, odnosno nema osnovne sirovine – pšenice.

Ističući da radnici traže od rukovodstva da se dogovore o rokovima isplate neisplaćenih plata i doprinosa i da nastave sa radom, Erić je rekao da im je rukovodstvo kolektiva u posljednjim razgovorima stavilo na sto zahtjev o pokretanju stečajnog postupka.

On je dodao i da je rukovodstvo tražilo da radnici predlože mjere izlaska kolektiva iz krize.

U “Žitoprometu”, čiji su većinski akcionari Stevo Radić, Budimir Aćimović, Dragomir Vasić i Miodrag Jevtić, zaposleno je 59 radnika.

 

Srna/informer.ba