Zanimljivosti

Amerikanci od posmrtnih ostataka svojih ljubimaca izrađuju dijamante

Amerikanki Natalie Pilon je dijamant najbolji prijatelj, jer svaki puta kada pogleda u prst vidi svoju preminulu mačku Meowy. Dva dijamanta na prstenu napravljeni su od kremiranih ostataka mačke, piše The Wall Street Journal.

To je malo ekscentrično, ne bi to svako napravio – priznaje Pilon čija mačka je preminula prošle godine. – To je način da nikada ne zaboravim mačku i da je imam sa sobom cijelo vrijeme – kaže Pilon. Tehnologija je sada Amerikancima, koji imaju dugu tradiciju maženja i bilježenja svojih ljubimaca, dala mogućnost da im dragocjeni prijatelji postane dragocjeno drago kamenje.

Najniža cijena dragog kamena je oko 250 dolara

Ideja da se ugljen iz praha pretvori dijamant stara je oko deset godina, a prva ideja je bila da se “prerađuju” ljudski ostaci. Novi polet toj industriji dalo je “prerada” umrlih ljubimaca, a mnogo kompanija prodaje dijamante, drago kamenje i drugi nakit izrađen od ostataka ljubimaca. Najniža cijena dragog kamena izrađenog od ljubimca je oko 250 dolara, dok dijamanti stoje najmanje 1400 dolara, a cijene se određuju prema boji i veličini.

Kompanija LifeGem je u zadnjih desetak godina izradila više od tisuću životinjskih dijamanata, uglavnom od pasa i mačaka, ali i nekoliko ptica, zečeva i konja. Dean VandenBiesen, suosnivač LifeGema tvrdi da korisnici u svojim dijamantima mogu “vidjeti” ljubimce jer “ostaci imaju neke jedinstvene karakteristike u vezi odnosa elemenata pa nema dva jednaka dijamanta”.

I žive ljubimce pretvaraju u dijamante

Za proizvodnju jednokaratnog dijamanta treba manje od čaše praha ili kose. Ponekad kompanije dodaju ugljen, ako nemaju dovoljno. Profesor socijalne psihologije Allen R. McConnel kaže da nekim ljudima, koji su bili blisko povezani sa svojim ljubimcima, posjedovanje nakita izrađenog od životinje može pomoći u procesu tugovanja.

I živi ljubimci se mogu pretvoriti u dijamante. Megan Oswald-Held je skupljala uzorke kose svojih ljubimaca te je napravila dijamant koji ju je stajao 4,700 dolara.

Večernji/Informer.ba