Zanimljivosti

U Argentini pronađen prahistorijski sisar nalik pacovu

Tim paleontologa pokazao je  novinarima lobanje sisara nalik pacovu koji je živio u vrijeme dinosaurusa i koji je nedavno otkriven na jugu Argentine.

Stvorenje, jedno od nekolicine otkrivenih u Južnoj Americi koji potiču iz perioda dinosaurusa, bilo je dugačko između 10 i 14 centimetara, imalo je malu njušku i neobično dugačke kljove.

Paleontolozi su pokazali novinarima model životinje nazvane “Cronopio dentiacutus” koja podsjeća na lik Skreta (praistorijske veverice) iz animiranog filma “Ledeno doba”.

Kronopio je živio prije nekih 93 miliona godina, navode stručnjaci a prenosi France press. “U vrijeme dinosaurusa nijedan sisar nije bio veći od miša“, rekao je Sebastijan Apestegija, jedan od trojice naučnika koji su i otkrili životinju i predstavili je na univerzitetu Maimonides u Buenos Airesu.

Maleni sisari “mogli su da rade šta su željeli ali pod zemljom i noću i ne naočigled dinosaurusa“, objasnio je on.

Naučnici su pronašli dvije djelimično očuvane lobanje i vilice ovog drevnog stvorenja u južnoj provinciji Rio Negro. Naučnici vjeruju da je Kronopio dio grupe izumrlih životinja poznatih kao drajolestoidi, koji su preci današnjih torbara. Ostaci ovih životinja pronalaženi su u Severnoj Americi i Evropi ali nikad u Južnoj Americi.

 

Informer.ba