Zanimljivosti

Bugarska: Zabranjuju vozačima da jedu, piju i puše u vozilu

Nova strategija bezbjednosti na putevima u Bugarskoj zabranjuje vozačima da jedu, piju, puše, gledaju DVD ili pišu sms poruke, piše danas sofijski dnevnik „24. časa“.

Promjene, koje treba da razmotri vlada, predviđaju da se u kolima vozača, uhvaćenog dva puta da upravlja vozilom u pijanom stanju budu montirani specijalni alkometri, koji da bi vozač upalio auto mora da uradi alkotest.

Ukoliko alkometar pokaže količinu alkohola u krvi veću od 0,5 promila, auto uopšte neće upaliti – piše sofijski dnevnik.

Strategijom je predviđeno da se kažnjavaju ne samo vozači, već i pijani putnici u automobilu.

Strategija predviđa da se osnovna pravila o bezbjednosti u saobraćaju uče još u osnovnoj školi, gdje će učenici sticati i vještine upravljanja biciklom.

Radi smanjenja nasreća na putevima predviđaju se i promjene u infrastrukturi – raskrsnice sa kružnim tokom, poboljšanje horizontalne signalizacije…

Predlaže se i zabrana registracija vozila koja ne posjeduju elekronski sistem bezbjednosti  nakon 2014. godine. To će se odnositi samo na nova vozila.

Svi džipovi i automobili koji su ugradili dopunske rešetke napred moraće da ih uklone. Cilj je da se ograniči mogućnost krvavih incidenata sa pješacima.