Zanimljivosti

Česi proizveli zlatno pivo

Stara izreka da je „pivo tečno zlato Češke“ pretvorila se u stvarnost, jer je proizvedeno novo piće „sa ukusom zlata“. Limitirana serija napitka od hmelja, za koji tvorac tvrdi da je prvo „zlatno pivo“ na svijetu, sadrži ljuspice 24-karatnog zlata.

Vijest da se u Češkoj pojavilo novo pivo nije ništa iznenađujuće, ali činjenica da sadrži dvadesetčetvorokaratno zlato privukla je mnoge.

Tvorac tog pića Marek Pjetonj, rekao je da specijalno pivo pravi tako što u svaku flašu od 0,7 litara stavi i tanku pločicu zlata, a prilikom punjenja, pločica se raspadne na ljuspice.

Prva serija od 60 flaša piva „sa ukusom zlata” reklamira se kao „In pivo za apsolutnu manjinu”.

Pivo je nazvano „Faust” jer asocira na alhemičare, a to ime sadrži i slova „Au”, što je hemijska oznaka zlata.

Alkoholna pića sa zlatom nisu novina. Votka sa ljuspicama zlata u redovnoj je ponudi u luksuznim restoranima u susjednoj Poljskoj, pravila se i u carskoj Rusiji, ali Pjetonj tvrdi da je njegov „Faust” prvo „zlatno pivo” na svijetu.

Božić je uvijek bio inspiracija za češke pivare, prije svega male, da tržištu ponude prigodna, praznična, neuobičajena piva, te na božićnoj i novogodišnjoj trpezi Čeha može da se nađe pivo sa ukusom jabuka, šljiva, višanja, narandži i vanile.

 

Informer.ba