Zanimljivosti

“Coca-Cola” prvi put za 86 godina promjenila lokaciju čuvanja svog tajnog recepta

Američka kompanija “Coca-Cola” je prvi put za 86 godina promjenila lokaciju na kojoj čuva tajnu formulu popularnog gaziranog pića. 

Sef sa ručno ispisanim receptom “Coca-Cole” prenesen je iz  banke, gdje je čuvan od 1925., u muzej “World of Coca-Cola” u Atlanti (država Džoržija).

“Ovo je poseban dan u historiji ‘Coca-Cole’ i sjajan vrhunac praznovanja 125. godišnjice od pojave osvježavajućeg pića”, izjavio je izvršni direkor kompanije Muhtar Kent, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Recept “Coca-Cole” je 1886. sastavio farmaceut Džon Pemberton iz Atlante, a sa formulom napitka, čuvanom u strogoj tajnosti, bilo je upoznato samo nekoliko osoba koji su je prenosili isključivo usmeno.

Godine 1919. tadašnji direktor kompanije Ernest Vudraf je podigao kredit u Njujorškoj banci i kao zalog deponovao ručno ispisanu frormulu. Kamate na ovaj kredit su otplaćene tek 1925. i od tog vremena recept je čuvan u banci “SunTrust” u Atlanti.

Prema podacima kompanije, stanovnici više od 200 zemalja svijeta svakog dana kupe 1,7 milijardi proizvoda marke “Coca-Cola”.

 

Fena/Informer.ba