Udarno Zanimljivosti

Da Vinici naslikao prvu Mona Lisu 10 godina prije “originala”?

Likovni stručnjaci tvrde kako je Leonardo da Vinci naslikao prvu verziju Mona Lise deset godina prije nego što je naslikao verziju slike koja je danas izložena u Louvreu u Parizu. Slika poznata kao Mona Lisa iz Islewortha nešto je veća od “originala”, a već dugo se raspravlja o njenoj autentičnosti.

Stručnjaci iz neprofitne udruge “Mona Lisa” izvijestili su kako će otkriti istorijske i naučne dokaze koji će otkriti da je Mona Lisa izložena u Louvreu zapravo duplikat. Dokaze će otkriti profesor Alessandro Vezzosi iz Švicarske skupa s profesorom Carlom Pedrettijem sa Sveučilišta u Kaliforniji, javlja Daily Mail.

Mona Lisu iz Islewortha je otkrio kolekcionar Hugh Blaker nešto prije Prvog svjetskog rata. Kupio je sliku na sajmu u Somersetu te ju je odnio u svoj studio u Isleworthu, po čemu je slika i dobila ime. Blaker je kasnije sliku prodao američkom kolekcionaru Henryju Pulitzeru, koji ju je poklonio svojoj djevojci. Od onda je slika promijenila nekoliko vlasnika, a trenutačno je pohranjena u Švicarskoj.

Ipak, Martin Kemp, profesor s Oxforda, tvrdi kako je nemoguće da je Mona Lisu iz Islwortha naslika Leonardo da Vinci, jer to nije njegov stil. Ističe kako na slici dosta toga ne valja, počevši od pejsaža.

24sata.hr/Informer.ba