Zanimljivosti

Danas najsretniji ponedjeljak u godini?

Depresivnom januara je kraj, ovom sedmicom ulazimo u novi mjesec i novi ciklus optimizma. Zato psiholozi smatraju da je prvi dan te sedmice jedan od najsretnijih dana u godini.

Mada je ponedjeljak dan koji rijetko koga čini sretnim, danas je, kažu psiholozi, najsretniji dan u godini. Razlog našem pozitivnom raspoloženju trebalo bi da bude u činjenici da nam se ukazalo svjetlo na kraju tunela. Nakon euforičnih decembra i januara, praznika i slobodnih dana, uslijedio je depresivni kraj januara. Svečano raspoloženje nestalo je, a ostali su ispražnjeni novčanici.

Ponedjeljak koji nas uvodi u prvu sedmicu februara je onaj dan kada, smatraju psiholozi, većina nas osjeća novu snagu i optimizam. Uskoro stiže novi novac na račun (barem za one među nama koji imaju redovne prihode), spremni smo za nove planove i izazove.

‘U ponedjeljak 30. januara svi idemo na posao sa novim elanom,’ izjavio je za , Daily Mail dr. David Holmes psiholog sa univerziteta Manchester Metropolitan. U Velikoj Britaniji postoji još jedan razlog za zadovoljstvo na današnji dan, a to je što je posljednji vikend u januara dan kada Englezi tradicionalno prave rezervacije za godišnji odmor, pa velik broj njih dolazi na posao sa uplaćenim putovanjem na neko lijepo mjesto, prenosi Tportal.

Dr Holmes procjenjuje kako će ove godine biti ukupno 11 dana kolektivne sreće (uključuju datume poput onoga kada okrećemo sat na ljetno vrijeme i sl.), ali ovaj ponedjeljak trebalo da bude vrhunac.

 

Informer.ba