Zanimljivosti

Darvinova knjiga vraćena poslije 122 godine

Jednoj biblioteci u Australiji vraćena je knjiga Čarlsa Darvina koja je pozajmljena prije 122 godine.

Darvinova knjiga “Insektivorne biljke“, u kojoj su opisane biljke koje se hrane insektima, uzeta je na zajam iz biblioteke Umjetničke škole Kamden u Sidneju davne 1889, a vraćena tek početkom ovog mjeseca, prenosi agencija AFP.

Opština na čijoj se teritoriji biblioteka nalazi izračunala je da bi kazna za ovo kašnjenje, duže od vijeka, iznosilo 35.000 australijskih dolara (37.000 američkih dolara).

Knjiga se oko 50 godina nalazila kod veterinara u penziji Rona Hajna, a pronađena je među predmetima koje je on prošlog mjeseca poklonio Univerzitetu u Sidneju.

Hajn je izjavio da nije siguran kako je knjiga dospjela kod njega, mada misli da ju je tokom 50-ih godina dobio na poklon od kolege veterinara ili profesora Univerziteta u Sidneju.

Knjiga, koja sadrži nekoliko crno-bijelih crteža biljaka, ubuduće može da se pogleda i čita u biblioteci, ali ne i da se pozajmljuje.

Predstavnica biblioteke izjavila je da je nesavjesni građanin koji je knjigu pozajmio 1889. zapravo učinio biblioteci uslugu, jer je ona ostala savršeno očuvana i time je čitaocima danas mnogo interesantnija.

Riječ je o rijetkom primjerku prvog izdanja čija vrijednost zasad nije procijenjena.

 

Nezavisne novine/Informer.ba

Tags