Zanimljivosti

Deblje žene su manje plaćene

Dodatnih nekoliko kilograma mogu oštetiti platu žene, pa čak i smanjiti mogućnost dobivanja posla, pokazuje najnovije istraživanje. Ipak, dok žene imaju šansu da budu kažnjene, muškarci ne, a možda su čak i na dobiti zbog težine.

Ženska debljina kažnjava se i u najravnopravnijim društvima na svijetu, pokazalo je istraživanje.

I nova je studija potvrdila da je debljina u mnogim pogledima pogubnija za žene nego za muškarce. Istraživanje provedeno na Islandu, državi u kojoj je jednakost spolova poprilično napredovala, pokazuje da i tamo debele žene zarađuju nešto manje, a debeli muškarci nešto više od svojih mršavih kolega.

Svjetski ekonomski forum ukazao je da je Island država s najvećom ravnopravnošću spolova na svijetu, pa je stoga ovo istraživanje i obavljeno u islandskom društvu.

Profesor Edward Norton sa Univerziteta Michigan koji je proveo slično istraživanje prije par godina kaže:  ‘Čini se da se ženska debljina kažnjava. Što su teže, plaćaju ih manje. No, krupnije muškarce plaćaju nešto više.’

Na Univerzitetu Florida ustanovili su da u SAD-u žene koje imaju 11 ili više kilograma od svojih kolegica zarađuju oko 13.847 USD manje na godinu.

I dok se jedni protive diskriminaciji zbog tjelesne težine, Adam Gilbert, osnivač online servisa za vježbanje My Body Tutor, kaže:  ‘Ulaganje u vitku liniju višestruko se isplati. Što bolje izgledate, bolje se osjećate, a veća je šansa i da dobijete posao ako ste nezaposleni.’

Rezultati su objavljeni u martovskom izdanju magazina Elsevier’s Economics and Human Biology.

 

Informer.ba