Zanimljivosti

Djevojčica jede od cigle, drveta pa do igračaka i sijalica

Ako je u pitanju hrana, malena Natalie Hayhurst (3) iz Indiane nije izbirljiva poput ostale djece njene dobi. Ona jede doslovno – sve! Dosad je probala limenku, ciglu, drvo, čavle, magnete, sijalicu, prašinu, igračke, plastičnu bocu… Djevojčica se ne može kontrolirati jer boluje od rijetkog pika poremećaja, odnosno jedenja nejestivog.

Svaki roditelj zna da je teško paziti na malo dijete i da su povrede i druge stvari neizbježan dio djetinjstva. Ali paziti na Natalie je još duplo teže.

Ne možete je prestati gledati i paziti na svaki njen korak. Vjerujte mi, ona zna da ako je mi ispustimo iz vida, da onda može pojesti što poželi “- ispričala je za ABC Colleen Hayhurst, prenosi Avaz.

U februaru je Natalie završila u bolnici na operaciji jer je pojela sijalicu. Colleen je bila uvjerena kako će joj kćerka umrijeti te je odjurila s njom kod doktora. Hirurzi su, srećom, iz nje uspjeli izvući staklo. Njena doktoriica odmah je uvidjela kako se ovdje ne radi o dječjem nestašluku već nekoj vrsti poremećaja te je majku s kćerkom uputila specijalisti koji je curici dijagnosticirao piku.

Iako se pika javlja kod djece i odrasli boluju od nje. Recimo, Adele Edwards ovisna je o spužvi iz kreveta, kauča i fotelja.

 

Informer.ba