Udarno Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji dan

– 1530. godine rođen je Ivan IV Vasiljevič Grozni, veliki knez moskovski i prvi krunisani ruski car od 1547. godine. U njegovo vrijeme nastavljena je europeizacija Rusije dovođenjem stranaca. Svoje reforme provodio je energično i grubo, zbog čega je dobio nadimak Grozni. Uspješno je vodio i mnoge ratove za povećanje ruske teritorije.

– 1900. godine umro je njemački filozof Friedrich Wilhelm Nietzsche. Tvrdio je kako je najvažnija volja za moći, u kojoj vrijedi temelj novog čovjeka Zaratustrina nadčovjeka. Njegova najpoznatija djela su ‘Zora’,’Tko je govorio Zaratustrina’, te ‘Volja za moći’.

– 1920.godine Ethelda Bleibtrey postala je prva žena koja je osvojila zlato na Olimpijadi.

– 1923. godine hrvatski pripovjedač, esejist, dramatičar i kazališni djelatnik Milan Ogrizović, umro je u Zagrebu.

– 1940. godine prvi put je izvedeno vjenčanje u zraku prilikom kojeg su i mlada i mladoženja izveli skok padobranom.

– 1944.godine Pariz je oslobođen nacističke okupacije. Nijemci nisu pružali jak otpor, jer je njemački general Dietrich von Choltitz odbio Hitlerovo naređenje da minira znamenitosti Pariza i spali grad do temelja prije oslobođenja.

-1988. godine umro je povjesničar umjetnosti Milan Prelog predavač umjetnosti srednjeg vijeka, pokretač projekta ‘Umjetnička fotografija Hrvatske’.

– 2001. godine u zrakoplovnoj nesreći na otoku Bahamas smrtno je stradala pjevačica Aliyah. Imala je samo 22 godine, no svojim talentom očarala je mnoge, teko da je se i nakon njene smrti mnogi sjećaju i odaju počast.

Informer.ba