Zanimljivosti

Dug rad na kompjuteru povećava rizik od infrakta za 67 posto

Uredski posao tokom kojeg je čovjek veći dio vremena vezan uz kompjuter može biti jednako štetan za zdravlje kao pušenje. Veća je vjerovatnost i oboljenja od raka crijeva.

Vrijeme je da isključite kompjuter i istrčite iz ureda. To nije vatrogasna vježba nego potez koji vam znatno može poboljšati zdravlje, tvrde naučnici. Uredski posao tokom kojeg je čovjek veći dio vremena vezan uz kompjuter može biti jednako štetan za zdravlje kao pušenje, pokazalo je britansko istraživanje. Također, dvaput je veća vjerovatnost da će oboljeti od raka crijeva oni koji rade na kompjuteru više od decenije. Ali zato stručnjaci daju upute kako smanjiti štetne učinke sjedilačkog načina rada. Za početak navode kako je bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti imperativ, navodi 24sata.

– Što smo aktivniji, to sebi više pomažemo smanjiti rizik od bolesti koje prijete zbog rada na kompjuteru – tvrdi dr. Claire Knight.

Zastrašujući je podatak kako oni koji 11 sati na dan provode za kompjuterom povećavaju rizik od srčanog udara za 67 posto, pokazalo je britansko istraživanje. Utješno je što i male promjene, poput česta ustajanja od radnog stola i protezanja ili kratkih pauza uz šetnju oko zgrade, mogu pomoći da se smanje opasni učinci.

Ured

Dvije trećine ljudi sjedi za kompjuterom više od deset sati na dan, a pola ih uopšte ne pravi stanke uz šetnju ili brzinsko istezanje, pokazalo je istraživanje.

Čišćenje stola

Redovno čišćenje tastature je obvezno jer se u njoj kriju bakterije opasnije od onih na zahodskoj dasci, napominju naučnici.

 

24sata/Informer.ba