Zanimljivosti

“Duh” usrećuje ljude sa po 10.000 eura

Ono što se u bajkama ili u bioskopu dešava, u Braunšvajgu, gradu u pokrajini Donja Saksonija, čista je realnost – tu je jedna osoba, uvijek anonimno i konspirativno – poklonila već 180.000 eura, odnosno na najmanje 18 adresa poslala po 10.000 eura pomoći, prenosi njemačka štampa.

Svaki put stiže u obdaništa, škole i druge srećnike tačno 10.000 eura pomoći, pa sada cijeli Braunšvajg “vijeća” o kome se radi i ko je “dobri duh”- da li je u pitanju on ili ona, vjernik ili nevjernik, poreski obveznik ili “perač” para ili je u pitanju, kako ga mediji nazivaju, neki novi Robin Hood, pa uzima od bogatih i dijeli siromašnim.

“Vickasto, pomislila sam, pare izgledaju kao euro-novčanice…”, prenosi štampa izjavu direktorke “Stephanus” dječjeg vrtića ispred čijih se vrata našla koverta sa 20 novčanica od po 500 eura. To je bilo prije nekoliko dana, direktorica i dalje ne zna od koga je stigla pomoć, a priča se, kao u bajci, već proširila izvan “zidina” Braunšvajga, grada sa 250.000 stanovnika, grada kulture, nauke i industrije.

Mediji saznaju da je još krajem prošle godine prvi put “primjećen” ovaj “dobri duh” i da je pred Božić jedna humanitarna grupa dobila 20 komada novčanica – tačno 10.000 eura.

“Naš grad može da bude srećan što ovde postoje ljudi koji druge i dobru međuljudsku saradnju podržavaju”, rekao je socijaldemokrata iz Braunšvajga Ulrih Markurt, povodom ove neobične pojave.

 

Informer.ba