Zanimljivosti

FOTO: Freske Sikstinske kapele napunile 500 godina

Pre tačno 500 godina Papa Julijus Drugi je imao velike ambicije za plafon Sikstinske kapele , pa je, pored Rafaela i Botičelija, koji su bili zaduženi za druge dijelove kapele, unajmio Mikelanđela, čija je monumentalna freska na plafonu otjelotvorila Visoku renesansu.

Na ogromnoj freski, zbog koje ljudi vijekovima krive vratove u želji da sagledaju svaki detalj, je, po početnoj zamisli, trebalo da se nađe 12. apostola ali je Mikelanđelo na kraju prikazao preko 300 likova, koje je oslikavao tokom četiri godine početkom 16. vijeka.

Mikelanđelo je radio stojeći na drvenim platformama koje su bile pričvršćene za zidove kapele, u vrlo neudobnom položaju o kome je opevao i sonet:

“..Moja brada se okreće ka nebesima; moj potiljak upada i fiksira se za moju kičmu; moj grudni koš raste poput harfe; bogati vez orošava moje lice kapljicama sa debelih i tankih četkica. Moja krsta se poput poluga u moj trbuh zabijaju…”

Sav naporan rad se isplatio i krajnji rezultat od 343 figure koje oslikavaju scene iz Knjige Postanja kombinuju religioznu teologiju sa duhom humanizma koji karakteriše Visoku renesansu.

Sretan 500. rođendan, Sikstinska Kapelo!

Blic/Informer.ba