Foto Udarno Zanimljivosti

FOTO/ Škola iz snova u Švedskoj

Švedski naučnici su zaključili da tradicionalne učionice, koje podrazumjevaju redove klupa i stolica, ne podstiču kreativnost i saradnju kod djece.

Zbog toga su odlučili ne samo da redizajniraju školski namještaj, nego i da u potpunosti ukinu koncept učionice.

Kompanija “Vitra”, koja drži više od 30 škola u Švedskoj, predlaže da se učenje odvija u prostoriji nalik na kamp, a da se tradicionalna učionica potpuno elimiše.

Najnovija “Vitra” škola pod nazivom “Telefonplan” počela je sa radom u avgustu prošle godine u Stokholmu. Škola koju je projektovala arhitektonska kompanija “Rosan Boš” više liči na kreativan prostor kakav ćete naći u kompanijama poput “Googla” ili “Piksara”, nego na tradicionalne škole.

Đaci samostalno mogu da rade na svojim laptopovima, dok sjede na maštovito osmišljenim ostrvima. Ukoliko treba da sarađuju sa svojim drugarima na određenim projektima, oni u tom slučaju koriste prostor nazvan “selo” u kome se nalaze male kuće za grupni rad, ili otvoren prostor koji može da primi više učenika.

Jeni Jepesen, direktorica škole “Vitra Telefonplan”, kaže da novi dizajn školskog nameštaja ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod djece, kao i da im ponudi kako vrijeme za samostalni rad, tako i ono koje će koristiti za rad u kolektivu, saznaje Blic.

Djeca nisu klasično podeljena u razrede prema uzrastu, već su grupisana u različite grupe prema nivou znanja, što predstavlja prilično naprednu ideju.

Informer.ba