Zanimljivosti

Holandija: Coffe shop dostupan samo Nijemcima, Belgijancima i Holanđanima

U holandskom gradu Mastrihtu biće ograničen pristup kafićima u kojima je dozvoljena upotreba droge, saopštile su danas vlasti tog grada. Kafiće u kojima je droga legalna moći će od oktobra da posjećuju samo Holanđani, Belgijanci i Nijemci.

Iz opštine grada Mastrihta, koji se nalazi na jugoistoku zemlje u blizini granice s Belgijom i Njemačkom, saopšteno je da će ovi specifični kafići biti zatvoreni, ako se ne smanje zakrčenja u saobraćaju, noćna buka i ulična prodaja droge. Predsjednik udruženja kafića u Mastrihtu Mark Josemans rekao je agenciji AFP da u ovom gradu postoji 14 kafića u kojima je dozvoljena upotreba droge i da njih godišnje posjeti oko 1,4 miliona ljudi, većinom iz Belgije, Njemačke i Francuske.

On je dodao da je jedna anketa pokazala da turisti koji dolaze iz zemalja koje se graniče sa Holandijom uglavnom koriste gradski prevoz i skoro uopšte ne prave probleme. Gradske vlasti u Mastrihtu smatraju da će se zabranom ulaska u kafiće Francuzima, Luksemburžanima, Italijanima i Špancima, umanjiti komunalni problemi za 20 odsto.

Holandska vlada uskoro će razmatrati i prijedlog zakona za uvođenje “kanabis karte” koju će imati samo holandski građani i koja će im biti neophodna za ulazak u bilo koji od 670 kafića sa drogom širom zemlje. Portparol ministarstva pravde Jan Fransmar izjavio je da “kriterijum mjesta borakva” nije u suprotnosti sa holandskim Ustavom i da je uvođenje ove “članske karte” zakonski moguće.

 

Kurir/Informer.ba