Zanimljivosti

Izložena fosilna lobanja jednog od najvećih morskih monstruma

Fosilna lobanja pliosaurusa, jednog od najvećih i najopasnijih morskih monstruma koji su ikada postojali na Zemlji, izložena je u muzeju britanskog okruga Dorset. Fosil je pronađen u Dorsetu prije 18 mjeseci, a stručnjaci su u međuvremenu strpljivo uklanjali stjenovite naslage sa fosila.

Očuvano je 95 odsto lobanje, ali naučnici nisu pronašli tragove tijela ovog morskog stvorenja. Fosil je star 155 miliona godina, a otkrio ga je lokalni mještanin u blizini mjesta Vajmaut 2003. godine. Pliosaurus liči na ogromnog krokodila, a ukupna dužina životinje čija je lobanja pronađena procjenjuje se na 15 do 18 metara.

Paleontolog Ričard Forest kaže da je ovo najuzbudljivije otkriće u posljednjih nekoliko godina.

To je vjerovatno bio najstrašniji predator koji je ikada postojao. Kada stanete ispred lobanje, možete da zamislite kako ova ogromna zvijer gleda u vas, zuri svojim binokularnim vidom i napada. Kada na to pomislite, odmah se naježite“, rekao je Forest.

Ovaj fosilni primjerak pliosaurusa je jedan od krupnijih koji su pronađeni, ali nije najveći, pošto su tragovi većih životinja otkriveni u Oksfordširu i u Australiji.

Srna/Informer.ba