Udarno Zanimljivosti

Jaja kuhana u urinu mladih dječaka hit na istoku Kine

U gradu Donjang na istoku Kine desetine prodavaca jaja pripremaju se za kuvanje neobičnog proljetnog jela izuzetno popularnog u ovom gradu.

Kofe i kante pune dječačkog urina skupljaju se iz osnovnih škola u okolini jer je urin ključni sastojak za pripremu jela “jaja nevinih dječaka”. Ova jaja pripremaju se tako što se potapaju i kuvaju u urinu dječaka, po mogućnosti mlađih od deset godina.

Ne postoji objašnjenje zbog čega je neophodno da to bude urin dječaka ali je to tradicija koja, kako prenosi Reuters, traje vijekovima.

Miris ovih jaja teško je promašiti među brojnim tezgama uličnih prodavaca koji prodaju ovo jelo uz komentar da ima izvanredna medicinska svojstva.

“Ako pojedeš jaje nećeš patiti od sunčanice”, kaže Ge, jedan od prodavaca. “Ona su dobra za zdravlje. Naša porodica ih jede svakog dana”.

Potreban je cijeli dan kako bi se pripremila ova jedinstvena jaja. Najprije se ona potapaju, potom kuvaju u urinu. Kada se skuvaju, ljuska se izlomi i jaja se ostave da se krčkaju u urinu na tihoj vatri još nekoliko sati.

Ge već 20 godina prodaje ovo jelo, a svako jaje prodaje za 1,5 juana što je duplo skuplje od cijene običnih jaja.

Većina stanovnika Dongjanga uživa u ovoj “poslastici” i vjeruju da ova jaja smanjuju tjelesnu toplotu, pospješuju cirkulaciju i osvježavaju tijelo, iako medicinski stručnjaci sumnjaju u medicinska svojstva ovog jela.

Jaja se ne prodaju samo na ulici. Mnoge porodice same prikupljaju neophodne sastojke i pripremaju ih u svojim kućama. Popularnost ovog jela dovela je do toga da lokalna vlada predloži da se “jaja nevinih dječaka” stave na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

 

Agencije/Informer.ba