Zanimljivosti

Javni oglas za tajne agente

Kontraobaveštajna služba danske vojske raspisala je javni oglas kojim traži nove kolege “posebnog kova za možda najsvestraniji, najinteresantniji i najnetradicionalniji posao u zemlji“.

Tvoj zadatak je da se baviš prikupljanjem informacija koje nisu slobodno dostupne o stanju u inostranstvu, a koje su od značaja za bezbjednost Danske i danske interese“, stoji u oglasu objavljenom na jednom popularnom portalu za traženje posla.

U oglasu je kao zvaničan naziv posla navedeno “prikupljač“, iako je jasno da se radi o poslu tajnog agenta, bez obzira što služba u opisu radnih zadataka insistira da ne traži agente i špijune.

Prikupljanje” se, piše u oglasu, obavlja uz pomoć “osoba koje su u posjedu ili imaju pristup podacima koji su inače nedostupni javnosti, a za kojima Kontraobaveštajna služba ima potrebe tokom svog obavještajnog rada“.

Navode se i uslovi koje moraju da zadovolje kandidati – izmedju ostalog, “razvijene socijalne vještine, otvorenost u komunikaciji i sposobnost vodjenja razgovora sa svakim, bez obzira na porijeklo“.

Osim dobrog poznavanja medjunarodnih prilika, posebno u oblasti bezbjednosti, kao i danskog i engleskog jezika, “prednost je i poznavanje stranih jezika kao što su arapski, farsi, dari, pušto, urdu ili somalijski“.

 

Beta/Informer.ba