Zanimljivosti

Jedan blizanac crnac, drugi bijelac

James i Daniel su blizanci. Ono što ih razlikuje je boja kože, jedan je svijetle puti a drugi tamne puti.

James i Daniel su sinovi blizanci Jamajčanina Errola Kellyja i njegove supruge Engleskinje Alyson koji žive u jugoistočnom Londonu.

“Kada se James rodio, bio je isti kao Errol, sjećam se njegovih crnih kovrča, pomislila sam koliko liči na oca. nakon dva sata rodio se Daniel. Svi smo se iznenadili. Bio je vrlo bijel i imao je plavu kosu “, rekla je Alyson .

Jim Wilson, genetičar sa univerzitetu u Edinburghu objašnjava kako je to moguće.

Većina mješovitih parova, gdje je jedna osoba bijele, a druga crne boje kože, imaće potomke s tamnijom puti, objašnjava Wilson.

“Mala je mogućnost da otac afrički crnac i majka bjelkinja imaju bijelo dijete, jer tamnoputi otac u DNK nosi samo gene za tamnu put, pa ne može prenijeti europske gene. Većina ljudi s Kariba, iako imaju tamnu boju kože, imaju i europsku DNK zbog toga što su u danima ropstva, mnogi vlasnici plantaža silovali robinje i tako pomiješali europske i afričke gene. Čak i najmanji postotak afričkih gena najčešće će učiniti da boja kože bude tamna, pa da bi dijete imalo bijelu kožu, mora od oca naslijediti europske gene. Uz očeve i majčine europske gene došlo je do toga da je jedno dijete bijele puti, a drugo tamne puti, koje je naslijedilo očeve afričke gene. Muškarci s Kariba uglavnom imaju više afričkih gena, pa je veća mogućnost da će njih i prenijeti. Međutim, jako rijetko, desi se da se rode blizanci sa takvim genetskim miksom, ispričao je Wilson.

Erol i Alison imaju još jedno zajedničko dijete, 14 – godišnju devojičicu Kelly, koja je tamnoputa. Zanimljivo je što zanimljiv bračni par ima i djecu blizance iz prethodnih veza.

 

Informer.ba