Zanimljivosti

Kako je nastala Barbie? Bila je Hitlerova lutka na napuhavanje

Adolf Hitler svojim je vojnicima naručio lutke na napuhavanje jer su mnogi zbog učestalih posjeta prostitutkama dobili razne spolne bolesti. Naci znanstvenici tako su napravili ‘sintetičke tješiteljice‘ za njemačke vojnike koji su se zabavljali u Parizu. Kako piše The Sun, problem je bio toliko gadan da neki vojnici nisu mogli služiti.

Najveća opasnost u Parizu je raširena i nekontrolirana prisutnost prostitutki koje klijente skupljaju u barovima, dvoranama za ples i na drugim mjestima. Naša je dužnost da spriječimo vojnike da riskiraju zdravlje zbog kratke avanture, napisao je šef  SS-a, Heinrich Himmler i tako je 1940. počeo projekt sa lutkama. Hitler je lično odobrio plan za proizvodnju plavokosih i plavookih lutaka, dovoljno malih da stanu u ruksak. Testirali su ih vojnici koji su okupirali otok Jersey. Himmleru su se lutke svidjele, pa je naručio 50 komada za svoje vojnike. No 1942. je projekt ukinut jer su vojnici odbijali nositi lutke zbog sramote koja bi ih zatekla u slučaju da ih zarobe. Autor Graeme Donald otkrio je Hitlerov projekt dok je istraživao historiju Barbie lutke čiji izgled se temelji na izgledu njemačke postratne seks-lutke.

Na kraju je ideja isparila, a mjesto gdje su se proizvodile kao i sve lutke, uništeni su u bombardiranju Dresdena“, kaže Donald.

 

24SATA/Informer.ba