Udarno Zanimljivosti

Kako su najuspješniji dobili prvi posao!

Ni najbogatiji ni najuspješniji do svoje pozicije uglavnom nisu dolazili skrštenih ruku. Neke od njih prate potresne priče i priče vrijedne divljenja svakoga od nas.

John D. Rockefeller

Jedan od najbogatijih ljudi u istoriji, John D. Rockefeller, svoj prvi posao našao je tako što je tokom šest nedjelja svakodnevno obilazio mnogobrojne velike kompanije i tražio da razgovara sa njihovim direktorima. U većini slučajeva je nailazio na zatvorena vrata i ni sa kim nije imao prilike da razgovara, ali to ga nije spriječavalo da nastavi.

Kada bi obišao sve firme sa spiska, on je kretao iznova i tako je u nekim firmama bio i do dva – tri puta.

Na kraju je sasvim slučajno dospio u kompaniju “Hewitt and Tuttle”, tako što je naišao na jednog od partnera koji ga je intervjuisao i potom predstavio starijem partneru. Tako je Rockfeller dobio svoj prvi posao pomoćnika računovođe.

Oprah Winfrey

Porijeklom je iz veoma siromašne porodice. Dijete razvedenih roditelja tinejdžera u najranijim godinama bila je zlostavljana. Baka ju je odgajila, naučila da čita kada je imala tri godine i od najranijih dana rado su je slušali u crkvi jer je veoma lijepo znala da citira Bibliju. Oprah je sa 16 godina je sasvim slučajno, otišavši po sat koji je dobila na nagradnoj igri na lokalnom radiju, dobila svoj prvi posao. Zatražila je od producenata priliku da je čuju i tako dobila svoje mjesto u medijima kao radio reporter.

Warren Edward Buffett

Warren Buffett nikada nije planirao da ide na koledž, nakon srednje škole je on već imao solidnu zaradu isporukom novina. Bafetov otac je vršio konstantan pritisak na njega da pohađa poslovnu školu Varton pri Univerzitetu u Pensilvaniji, koju je na kraju i upisao. Buffett nije bio zadovoljan kvalitetom obrazovanja na Vartonu pa se prebacio na univerzitet u Nebraski gde je i diplomirao za samo tri godine, iako je radio puno radno vrijeme. U tom periodu je upoznao i svog profesora i budućeg mentora Bena Grahama (kome je prelomna tačka u karijeri bilo kupovina akcija kompanije kojom je upravljao Rockfeller).

Učeći od njega, mladi Warren se ponudio da volontira kod Grahama, ali je bio odbijen te se zaposlio kod oca i bezuspješno investirao u akcije firmi poput “Texaco”. Potom se zaposlio u večernjoj školi kao profesor i tek nakon nekoliko godina je uslijedio spasonosni poziv Bena Grahama, koji je zvao Warrena da radi za njega.

Još neki primjeri

Ovakvih primjera je puno i neki od sada atraktivnih glumaca i pjevača su svoje karijere započinjali na najčudnijim mjestima. Tako na primjer, Rod Stewart je svoj prvi posao našao na groblju kao kopač grobova. Sylvester Stallonee je čistio lavlje kaveze, Jerry Seinfeld je prodavao sijalice a Stephen King je bio domar u školi.

 

Informer.ba