Zanimljivosti

Lažna slika prodata za 11 miliona dolara

Slika slavnog kineskog slikara Džua Beihonga, prodata na aukciji u junu 2010. godine za čak 11,4 miliona dolara, zapravo je jeftina kopija. Grupa umjetnika zaključila je da je slika djelo studenta koji ju je radio tokom prakse.

U otvorenom pismu profesora likovne akademije, koje je završilo na stranicama nekoliko internetskih foruma, tvrde da je ulje na platnu nastalo 1983. godine, trideset godina nakon Beihongove smrti.

Ova slika nam ne može biti bliža. To je praksa tokom studija i radio ju jedan od nas. Ne možemo odrediti ko, ali mnogi od nas sve studentske radove još čuvaju” – piše u pismu.

Uz pismo su poslali i sliku iz različitih uglova. Autor pisma tvrdi da je na slici mlada djevojka L., koja je u Peking doputovala u potrazi za boljim životom. Uvjeravaju da je njena frizura tipična za to vrijeme te da je imala specifično tijelo koje su studenti lako zapamtili.

Iz aukcijske kuće koja je prodala sliku još nisu komentirali navode. Beihong je najpoznatiji po svojim slikama konja tehnikom tuša. Smatra se pionirom tehnike ulja na platnu u Kini.

 

Avaz/Informer.ba