Zanimljivosti

Marco Polo je bio varalica?

Jedan od najvećih istraživača u historiji, Marco Polo, navodno je zapravo bio varalica. Takve tvrdnje jučer su izašle u talijanskim medijima pa je tako časopis Focus Storia objavio neke od nalaza arheologa koji istražuju Marcove puteve. Tim arheologa tvrdi da Marco nije nikada vidio Kinu ni Daleki istok te da se nije maknuo dalje od Crnog mora.

Polo samo dobro slušao?

Oko Marca nikada nije donesen konsenzus što se njegovog porijekla tiče. Naime, Talijani tvrde da je iz Venecije, a Hrvati da je s Korčule, gdje se, navodno, nalazi njegova rodna kuća. Odakle god bio, dosad se smatrao jednim od najvažnijih istraživača u historiji, a sada se tvrdi kako je priče skupljao od prijatelja trgovaca, koji su zaista došli do Kine, Mongolije i Japana u 13. vijeku. Polo je navodno samo dobro slušao i zapisivao. Nakon toga je sve složio u knjigu svojih navodnih avantura.

Veliki broj netačnosti u zapisima

Talijanski istraživači tvrde kako postoji veliki broj netačnosti i nelogičnosti u Marcovim zapisima. Tako navodno on nije dobro i tačno popratio pokušaj invazije Kublai Khana na Japan. “Puno toga je izmiješano, neki detalji nemaju logike. Miješaju se podaci s dva, tri putovanja“, izjavio je profesor Daniele Petrella. Zapitao se, osim toga, kako je moguće da je Marco pogriješio vrijeme događaja za cijelih sedam godina. Postoje još neki arheolozi šorom  svijeta koji sumnjaju u istinitost Polovih zapisa pa se to zapitala i britanska naučnica Frances Wood, koja tvrdi isto što i spomenuti talijanski arheolozi. Avanture Marca Pola navodno je zapisao njegov cimer u zatvoru Pisa, a kasnije ih je navodno on i objavio, barem veći dio.

 

Index.hr/Informer.ba