Zanimljivosti

Nasjkuplji čaj je od pandinog izmeta

Veliki panda, koji se u Kini smatra za nacionalno blago, postaće još cijenjeniji ako jedan biznismen uspije u svojoj namjeri da koristeći njegov izmet kao đubrivo za uzgoj organskog zelenog čaja, a kasnije da ga prodaje za 200 dolara po šoljici, prenose danas mediji.

Preduzetnik iz jugozapadne Kine, An Janši, uzgaja čaj u planinskoj oblasti Ja’an koristeći tone izmeta pande koje žive u obližnjem centru za uzgoj. On je tokom ove zime kupio oko 11 tona pandinog izmeta kako bi nađubrio usijeve čaja.

Prva serija ovog čaja, koja bude prodata koštaće negdje oko 3.500 dolara (22.000 juana) za 50 grama čaja, što ga čini prema riječima Ana Janšija najskupljim čajem na svijetu, prenosi Reuters.

Kako bi odbranio visoku cijenu čaja, ovaj preduzetnik je objasnio da će dio profita od početne količine dati u fond za zaštitu životne sredine, dodavši da će cijene narednih isporuka ovog čaja biti jeftinije.

”Zahvaljujem se nebu i zemlji što nas je blagosiljala ovim ekološkim panda čajem”, rekao je An Janši, dodavši da je đubrivo od pandinog izmeta napravilo da čaj bude zdrav.

”Pande daju dosta đubriva, oni su kao mašine”, primjetio je on, objasnivši da se oko 70 procenata hranljivih materija nalazi u njihovom izmetu, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba