Zanimljivosti

Nepalske djevojčice u braku sa bogom

U Nepalu se još od davnih dana sprovodi tradicija udaje ženske djece za boga Višnua – boga zaštite.

Devetogodišnja Bintuna sedi sa osmijehom u crveno-zlatnoj brokatnoj vjenčanici sa mnoštvom nakita na sebi držeći posudu sa brojnim ponudama i čekajući svoj red na ritual kojim će se ”udati” za boga.

Ova učenica je samo jedna od stotinu djevojčica sa Nepala koja je spremna da učestvuje u vijekovnom ritualu “udaje’‘ za boga Višnua – boga zaštite.
”Zanimljivo je. Srećna sam što nosim novu odjeću i što sam sa mnogo prijatelja”, rekla je Reutersu Bintuna.

Ovaj ritual, koji se održava prije nego što devojčica uđe u pubertet jedan je od tri vjenčanja koje djevojčice iz komune Njuar prođu kroz svoj život. U slijedećoj ceremoniji, kada bude imala 11 ili 13 godina djevojčica će se ”udati” za sunce tako što će provesti 12 noći u mračnoj prostoriji.

To je ritual kada ona dobija dodatnu zaštitu. Njeno poslijednje vjenčanje biće pravo – ne za boga već za muža, a ono se dešava obično kada djevojčice napune 25 godina.

Nisu poznati počeci ove tradicije, ali sveštenik Rajendra Rajopadjaja koji predvodi ceremoniju rekao je da datira još od davnih dana. U vreme obreda stotine svjedoka dođe u hram u Katmanduu držeći lampe dok 80 djevojčica između šest i devet godina čekaju svoj red za ceremoniju noseći lijepe haljine i mnoštvo žutih brojanica.

Mnoge drže poslužavnike sa raznim ponudama kao što su pirinač i banane dok sede u krilima svojih roditelja prije nego što se ”udaju” za plod drveta jabuke koje predstavlja Višnua.

Nakon ceremonije mlada nudi jelo od pirinča sa mesom od bizona i piće ”alea”, koje je po ukusu blizu votki. Bintunina majka 36-godišnja Sirjana Sakja prisjetila se svog djetinjstva i vremena kada se ona spremala za ritual.

Mislim da će moja kćerka biti emocionalno nezavisna i sposobna da se brine o sebi pod zaštitom svog božanskog muža”, rekla je ona. ”Osijećam se dobro jer smo sačuvali našu kulturu”, dodala je.

Informer.ba