Izdvojeno Zanimljivosti

Norveška uvodi oznake na “photoshopiranim” oglasima

Mršave manekenke na oglasima koji promoviraju nevjerodostojan model ljepote uskoro bi mogle dobiti oznake upozorenja u Norveškoj ako se usvoji novi akcijski plan za sprječavanje poremećaja prehrane uzrokovanog obmanjujućim oglašavanjem.

Norveški ministar AudunLysbakken predložio je uvođenje oznake upozorenja za digitalno obrađene fotografije s mršavim modelima na kojima bi pisalo: “Ovaj oglas je obrađen i predstavlja nevjerodostojnu sliku kako ovaj model izgleda u stvarnosti.” 

U Engleskoj i Francuskoj također su predložili mjere s kojima bi smanjili objavljivanje slika koje prikazuju tijelo na nevjerodostojan način, dok se u SAD još ništa nije pokrenulo po tom pitanju.

Photoshopirane fotografije manekenki su najčešći uzročnik rasprostranjenosti poremećaja prehrane u svijetu, ali retuširane fotografije utječu i na muškarce kojima daju nerealna očekivanja o tome kako bi žene trebale izgledati.

Nadamo se da će se netko kod nas sjetiti da predloži ovakvu inicijativu upravo zbog zaštite djece koja su takvim oglasima izložena od malih nogu.

 

Kupac.hr/Informer.ba