Zanimljivosti

Organi umrle djevojčice spasili petero ljudi!

Dvanaestogodišnja britanska djevojčica Karis May Darlin , zvana Mala pomoćnica, umrla je nedavno od upale moždane ovojnice. Njene organe potom je dobilo petero ljudi. Odluku o tome donijeli su njeni roditelji, polazeći od toga da bi ona sama to željela. Ljekari su drugim osobama transplantirali njeno srce, jetru, bubrege i pankreas.

Karis je voljela pomagati drugim ljudima, ništa joj nije pričinjavalo veću radost, zato su je i zvali Mala pomoćnica. Transplantacija znači da pet porodica neće patiti zbog smrti svojih najbližih. Kada bi ona to znala, bila bi sretna i ponosna” – rekao je djevojčicin otac John.

Karis se požalila majci jedno jutro u aprilu da je boli uho. Odveli su je kod ljekara koji joj prepisao antibiotike. Bol u uhu je nestala, ali se za sedmicu ponovo pojavila, još jača. Počeli su joj davati sve veće doze antibiotika jer je nalaz krvi pokazivao jaku infekciju. Ubrzo potom najednom joj je krv potekla iz uha, za pola sata infekcija je stigla u mozak, nekoliko sati kasnije djevojčica je umrla.

Porodica je bila strahovito potresena, ali nisu oklijevali s pristankom kada su bili upitani za saglasnost za uzimanje organa za transplantaciju. Piše Avaz.

 

Informer.ba