Zanimljivosti

Otkriven uzrok propasti Maja

Relativno blaga suša možda je bila dovoljna da prouzrokuje kolaps civilizacije Maja, koja je cvijetala do 950. godine u južnom Meksiku i Gvatemali.

Naučnici su dugo vremena vjerovali da je ozbiljna suša bila uzrok propasti ovog carstva, ali rezultati novih istraživanja meksičkih i britanskih naučnika pokazali su da je smanjenje padavina od 25 do 40 procenata bilo dovoljno da isuši zalihe vode u regionu, prenose britanski i francuski mediji.

Naučnici iz jukatanskog Centra za naučna istraživanja i Univerziteta Sauthempton koristili su modernu tehnologiju kako bi procijenili količinu padavina i stopu isparavanja u periodu od 800. do 950. godine kada je civilizacija Maja počela da propada.

Oni su otkrili da je relativno skroman pad količine padavina bio dovoljan da isuši rezervoare pijaće vode i slatkovodna jezera na Jukatanu gde nema rijeka.

Mi govorimo o smanjenju od 25 do 40 procenata ali je to bilo dovoljno da dovede do isparavanja i smanjenja količine pijaće vode“, rekao je profesor Elko Rolin sa univerziteta u Sauthemptonu. “Društveni nemiri i napuštanje gradova najvijerovatnije su bili posljedica manjka vode, naročito poslije više godina suša“, dodao je on.

Slične suše mogu se očekivati i u bliskoj budućnosti u istom regionu, upozoravaju stručnjaci. “Razlike postoje ali je upozorenje jasno – ono što djeluje kao manje smanjenje pijaće vode moglo bi da dovede do dalekosežnih problema“, kaže profesor Martin Medina Elizade.

Prema njegovim riječima, problem nije vezan samo za poluostrvo Jukatan već i za sve druge regione sa sličnim okruženjem gdje je isparavanje veliko.

Arheologe je dugo godina intrigirao kolaps civilizacije Maja koja je cvijetala šest vjekova i razvila sofisticirane arhitektoske i matematičke sisteme i kulturu.

Među najčešćim razlozima propasti Maja navođeni su nemiri, bolesti i nestanak šuma.

 

Informer.ba