Zanimljivosti

Otkrivena nova familija beznogih vodozemaca u Indiji

Nova porodica beznogih vodozemaca pod imenom Chikilidae otkrivena je u sjeveroistočnoj Indiji. Ove neobične životinjice, izgledom najsličnije glistama, u najbližem su srodstvu s afričkom grupom beznogih vodozemaca, koji inače spadaju među najtajnovitije vrste na Zemlji, prenosi BBC.

Ženke ove vrste svoje mlade inkubiraju mijesecima, ne hraneći ih. Britanski naučnici su u časopisu “Proceedings B” napisali da su ove vrste ugrožene velikim priraštajem stanovništva u tom dijelu Indije, kao i poljoprivrednom politikom koja podrazumijeva spaljivanje zemlje nakon upotrebe.

Ove vodozemce je veoma teško uočiti, jer najčešće žive pod zemljom ili gomilama lišća na zemlji.

Ovo otkriće je rezultat oko 250 ekspedicija kopanja zemlje tokom posljednjiih pet godina, koje su sprovedene u svim sjeverositočnim državama Indije.

Beznogi vodozemci su najopskurnija grupa životinja i veoma je teško nakon ovakvog otkrića sa sigurnošću utvrditi da li je riječ o novoj vrsti, rodu ili familiji životinja “- rekao je S.D. Bigu s Univerziteta u Delhiju, koji je vodio grupu naučnika koja je došla do ovog otkrića.

Da bismo utvrdili o kojoj je vrsti riječ proučavali smo molekule DNK, kao i spoljnu i unutrašnju morfologiju” – kaže Bigu.

Kada je analiza bila završena, istraživači su otkrili da pred sobom nemaju samo novu vrstu, već i dosad nepoznatu familija.

Riječ je o dosad desetoj identifikovanoj familiji beznogih vodozemaca, kojoj je dato ime “Chikilidae”, prema imenu iz lokalnog Garo jezika.

 

Informer.ba