Udarno Zanimljivosti

Počeo sudski proces: Penzioner tužio dvije banke zato što mu nisu omogućile da koristi toalet

Pred Okružnim sudom u Varšavi počeo je proces bez presedana u Poljskoj u kome 84-ogodišnji penzioner tuži dvije banke za to što mu nisu omogućile da koristi toalet.

Građevinski inženjer u penziji Juzef Gluhovski traži izvinjenje i 3.750 eura odštete za poniženje i duševne patnje koje su mu dvije poljske banke u prijestonici nanijele kada su ga slale da potrebu obavi u javnom toaletu u metrou ili negdje u nekom haustoru.

Gluhovski je u dva navrata 2009. godine zbog dužeg čekanja u redu zamolio bankarske službenike da ga puste u toalet, ali su mu oni objasnili da u toj zgradi nema javnog WC-a, a da u toalet za zaposlene ne može bez obzira na poodmakle godine.

“Ranije je u tim bankama bilo toaleta, jedan običan a jedan za hendikepirane i više puta sam ih koristio. A odjednom su ih uklonili. Govorio sam službenicima da moram, a oni su se smijali i zbijali šale na moj račun”, kazao je danas pred sudom Gluhovski.

On je podsjetio da je poslije tog incidenta upozorio banke PKO BP i Pekao S.A. da im građevinski i sanitarni propisi nalažu da imaju toalet i za klijente, jer je banka javna insitucija, prenosi Beta.

“Odgovori su bili strašni. Pitali su da li sam uopšte bio u banci, a poručili su mi da banka ne posluje sa WC-ima već finansijama“, rekao je Gluhovski.

Uporni poljski penzioner, inače veteran iz Varšavskog ustanka u Drugom svjetskom ratu, dopušta mogućnost dogovora, ali u zamjenu za povlačenje tužbe insistira da banke u Poljskoj otvore toalete i klijentima.

 

Informer.ba