Zanimljivosti

Podnesena prekršajna prijava protiv pape jer nije bio vezan u papamobilu

Advokat Johannes Christian Sundermann iz Unne, na zahtjev građanina Uwea Hilsmanna iz Dortmunda, podnio prekršajnu prijavu protiv papa Benedikta XVI. jer prilikom vožnje ulicama Freiburga u papamobilu nije bio vezan, javlja Deutsche Welle. Kazna za takav prekršaj u Njemačkoj je najmanje 30 eura.

Glasnogovornica gradske uprave u Freiburgu Edith Lamersdorf kazala je kako je prekršajna prijava zaprimljena te da će biti preispitana kao i sve druge.

Prekršaj se, prema prijavi, dogodio 24. i 25. rujna 2011. u Freiburgu. Josef Ratzinger, rođen 16.4.1927., oba je dana „u razdoblju dužem od jednog sata djelovao suprotno propisima, iako bi s obzirom na svoj posao morao biti svjestan svoga protupropisnog djelovanja“, stoji doslovce u prijavi.

Nijemac je kazao kako je “zabrinut za papinu sigurnost“, iako nije pripadnik Katoličke crkve. Proizvođač papamobila, Mercedes, potvrdio je da na svim sjedalima postoje pojasevi za vezanje. A da papa nije bio svezan može se vidjeti na snimkama na YouTubeu.

Ipak, prije svega će morati biti utvrđeno je li papa prilikom posjeta Njemačkoj bio njemački građanin Josef Ratzinger koji podliježe njemačkom pravosuđu ili strani državnik koji uživa imunitet.

 

Index.hr/Informer.ba