Zanimljivosti

Proizvodit će struju iz stajskog đubriva

U Vrbasu će uskoro početi gradnja prvog postrojenja u Srbiji koje će proizvoditi struju koristeći biogas iz stajskog đubriva, a vrijednost te investicije procijenjena je na 5,5 miliona evra, saopšteno je iz vojvođanske Vlade.

Postrojenje za proizvodnju struje iz stajskog đubriva biće podignuto na imanjima vrbaskog Poljoprivrednog preduzeća /PP/ “Sava Kovačević”, a rok za završetak izgradnje je devet mjeseci.

U prvoj fazi biogasno postrojenje za proizvodnju struje imaće snagu od jednog megavata, ali će, kada konačno bude izgrađeno, ona biti četiri puta veća.

Struja dobijena iz đubriva predavaće se elektroprivrednom sistemu po stimulativnim cijenama, a dobijena toplotna energija usmjeravaće se za grijanje, odnosno hlađenje potrošača u Vrbasu.

PP “Sava Kovačević” raspolaže sa 1.800 goveda i oko 5.000 hektara zemlje, a stručnjaci iz te oblasti smatraju da je to dobra sirovinska osnova za proizvodnju struje iz đubriva.

Investitor radova na biogasnom postrojenju je firma “Mirotin energo” iz Vrbasa, dok će izvođač radova biti GIK “Inžinjering” iz Kanjiže sa domaćim kooperantima. Glavni posao na realizaciji tehnološko-mašinskih radova povjeren je austrijskoj firmi “Biogest”.

 

Srna/Informer.ba