Zanimljivosti

Psi krivi za oko 2.000 porodičnih svađa

Iako se od davnina smatra čovjekovim najboljim prijateljem, pas često može navesti ukućane da međusobno zarate. Nova studija je pokazala da jedan pas tokom svog životnog vijeka u prosijeku izazove čak 2.000 svađa među ljudima.

Ko će danas prošetati psa, ko mu je dozvolio da se popne na krevet i ko je na redu da počisti za njim – to su samo neke od nesuglasica koje se mogu javiti u domu u kome živi pas.

Čak 156 svađa godišnje, odnosno tri svađe nedjeljno, uzrokovano je nekim problemom koji ima veze sa kućnim ljubimcem. Oko četvrtine vlasnika se redovno prepire oko toga na kojim mestima bi psu trebalo dozvoliti da boravi, a u kojim dijelovima kuće je nepoželjan.

Još jedan uobičajen povod za raspravu je način vaspitavanja psa – u 18 posto slučajeva jedan od partnera je tvrdio da je drugi previše strog prema životinji, i obrnuto.

Da svađe oko kućnog ljubimca mogu biti zaista ozbiljne pokazuje i podatak da je više od četvrtine ispitanika odgovorilo da bi se odreklo psa radi vraćanja porodične harmonije.

Ipak, uz međusoban dogovor ukućana i podjelu odgovornosti prema psu i njegovim potrebama, kućni ljubimac će prestati da bude uzrok nesuglasica i u vaš dom će donositi samo radost.

 

Blic/Informer.ba