Zanimljivosti

Radnica primila platu u apoenima teškim 18 kilograma

Radnica Silvija Velikova iz grada Šumena u Bugarskoj primila je platu za maj 230 leva (115 eura), sve u metalnim apoenima od jedne, dvije i pet stotinki leva, piše danas sofijski dnevnik “24. sata”.

Njena plata je bila teška 18 kilograma, i upakovana u šest najlon kesa, pa joj je bio potreban poseban prijevoz kako bi zarađeni novac odnjela kući.

Velikova smatra da su povod za takvo njeno “unižavanje i maltretiranje” bile dvije kontrole koje je ona inicirala u predzeću u kome radi šest godina, od kojih je četiri godine na trudničkom bolovanju.

Ona je do kraja prošle godine redovno primala platu u “normalnim” novčanicama, a kada su joj primanja obustavljena, zatražila je pomoć od inspektora iz Zavoda za penzijsko osiguranje i Inspekcije rada.

Inspektori su utvrdili da je firma u kojoj radi nezakonito uzimala novac na ime trudničkog bolovanja na njeno ime, zbog čega je preduzeće moralo da vrati novac sa kamatom u iznosu od 3.100 leva (1.550 eura).

Nakon trudničkog bolovanja, koje joj je isteklo 1. aprila, ona je otišla na petomjesečni plaćeni godišnji odmor, a preduzeće je odbilo da je plaća sve dok ne izmiri 3.100 leva, prenosi Tanjug.

 

Informer.ba