Zanimljivosti

Rakovi veći od metar osvajaju Antarktik

Ogromni crveni rakovi, veći od metar, naselili su Antarktik, istrijebili lokalne organizme i sada prijete da unište ekosistem koji se razvijao više od 14 miliona godina, upozorili su naučnici.

Prije tri godine stručnjaci su predvidjeli da bi, otopljenjem dubokih voda Južnog okeana kroz 100 godina kraljevski rakovi osvojili Antarktik. Međutim, video snimak podmornice s daljinskim upravljanjem pokazuju da je više od pola miliona Neolithodes yaldwyni vrste već naselilo dijelove Antarktičkog poluostrva. Zapisi otkrivaju kako ova stvorenja vrhovima svojih dugih nogu čeprkaju i prevrću po osjetljivim sedimentima.

To će vjerovatno promjeniti procese taloženja sedimenata, što će pak uticati na raznovrsnost životinjskih zajednica koje žive u tim sedimentima“, rekao je Kreg Smit sa havajskog univerziteta Manoi.

Čini se da rakovi imaju veliki apetit. U područjima koja su zauzeli već je nestalo morskih ježeva, morskih krastavaca, morskih ljiljana i zvijezda, a broj raznih vrsta koje su preživjele čak je četiri puta manji od uobičajenog.

Naučnici pretpostavljaju da su rakovi stigli s toplijim strujama. Ove velike životinje sada nastanjuju gotovo cijelo Palmerovo poluostrvo na dubinama od 950 do 1400 metara. Godine 1982. najniže temperature u tom su području bile oko 1,2 °C, što je za njih previše hladno, međutim do prošle godine porasle su na 1,47 °C.

Viši dijelovi Južnog okeana su hladniji zbog dotoka hladnih voda koje nastaju otapanjem ledenika, međutim naučnici predviđaju da bi za 20-ak godina mogli dovoljno da se zagriju i da zbog toga rakovi nasele i brojna plića područja.

Koje je rješenje ovog problema? Smit kaže: “Treba usporiti globalno zagrijavanje!”

 

Blin/Informer.ba