Zanimljivosti

Riješena misterija: Jack Trbosjek je bio glavni inspektor Scotland Yarda!

Iako su se hladnokrvna ubistva prostitutki odvila u Londonu prije 120 godina, mnogi i dalje ovisnički žele pronaći ubicu pa taman prstom uprli na najmanje vjerojatnog – samog detektiva na slučaju.

Upravo je u to uvjeren 84-godišnji španski pisac Jose Luis Abad koji je ove sedmice objavio knjigu ‘Jack the Ripper. The Most Inteligent Murderer in History’.

Na temelju svojih istraživanja Abad je došao do zaključka da je ubica koji je osakatio i ubio najmanje pet prostitutki niko drugi doli glavni inspektor Scotland Yarda Frederick Abberline.

Abad je ujedno i stručnjak za rukopise i uspoređujući rukopis Abberlinea shvatio je da je jednak onom u rukom pisanom dnevniku koji se pojavio u Liverpoolu 1992. godine. Iako se autorom i potencijalnim uboicom smatrao izvjesni trgovac pamukom James Maybrick, Abad je uvjeren kako iza svega stoji inspektor Scotland Yarda jer ‘rukopis ne laže’.

O detaljima Abberlieneova života malo se zna. Na čelo istrage došao je nakon ubistva Mary Ann Nichols, u augustu 1888. godine. Umro je 1929. godine u svom domu. U poznatom filmu u kojem se ekranizirao cijeli misterij njegov lik je glumio je Michael Caine.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba