Zanimljivosti

U San Franciscu se otvara prvi zoološki vrt s gay životinjama

Pošto već ima najveću koncentraciju gay populacije na svijetu, San Francisco je odlučio da učini hrabar potez – da otvori prvi Zoološki vrt sa gay životinjama!

Apsolutno smo oduševljeni što ćemo sugrađanima dati ono što traže”, kazao je direktor SF Zoo-vrta Lionel Viberly za Huffington Post. „Naše društvo je toliko raznovrsno, a i životinjsko carstvo je takvo, pa zašto ne bi postojao zoo-vrt koji odražava tu različitost?“

Činjenica je da na svijetu ima homoseksualnih i biseksualnih životinja, naročito među mačkama. Imamo čak i primjere transseksualnog i transrodnog ponašanja. Nema razloga da životinje ne iskažu svoj neuobičajeni životni stil ako im damo poseban zoo-vrt u gradu čuvenom po gay vezama”, smatra prof. Jose Aragon, predsjednik Katedre za zoologiju pri državnom Univerzitetu San Francisca.

Iako je gay zoo-vrt još uvijek u fazi planiranja, vjerska desnica je već „na gotovs” oko mogućnosti nemoralnog ponašanja koje bi se moglo vidjeti u vrtu. „Apsolutno smo protiv toga da trošimo novac poreznika na nešto što je uvredljivo, neprirodno, svetogrđe i, bez sumnje, traumatično za djecu”, kaže Kit Noron, predsjednik Udruženja za nacionalnu etiku, fundamentalističke hrišćanske organizacije. „Zaista, da li biste vi voljeli da vaša djeca gledaju dvije muške zebre u tjelesnom kontaktu?”

Ali prof. Aragon kaže da gay zoo-vrt nije stvar parenja dvojice mužjaka. „Gay životinje iskazuju i neseksualno ponašanje. Posmatrali smo način na koji stvaraju prijateljske i partnerske veze, kako zajedno putuju, brane jedno drugo i podižu mladunce – kao i u ljudskom svijetu. Osim toga, tu je visok faktor zabave – te životinje pjevaju i igraju slično momcima iz grupe Village People”.

Istini za volju, kad dovedete vrste poput zečeva, majmuna i gusaka, teško ćete moći da ih posmatrate duže od minuta a da ne primjetite seksualni čin neke vrste. „To je ona vrsta ponašanja koju ćete rijetko vidjeti van Playboy vile ili možda kuće Georgea Clooneya”, priznaje prof. Aragon i dodaje: „Postoji gomila dokaza, da izvinete na izrazu, da mnoge životinje imaju posebni obrazac udvaranja koji postoji samo u homoseksualnim odnosima.

Gay nojevi se, recimo, udvaraju uz živahan ples koji podrazumijeva trčanje ka partneru 50 km na sat, praveći piruetu kao pomahnitali, njišući se i duvajući u perje onom drugom”.

Gay zoo-vrt trebalo bi da se otvori početkom sljedećeg ljeta, a Viberly kaže da će „pripadnici LGBT populacije imati deset odsto popusta na ulaznice”.

 

B92/Informer.ba