Zanimljivosti

U Saudijskoj Arabiji uskoro zakon za zavodljive oči

Žene u Saudijskoj Arabiji će, ukoliko imaju privlačne i zavodljive oči, morati da ih pokrivaju u javnosti, piše britanski “Dejli mejl”.

Prijedlog novog zakona kojim će to pitanje biti regulisano sastavio je Komitet za zaštitu vrlina i prevenciju poroka, a portparol Komiteta šeik Matlab al Nabet kaže da je prijedlog zakona već poslat na usvajanje.

Odluka je donijeta nakon incidenta kada je jedan od članova Komiteta završio u bolnici. Naime, taj član Komiteta naredio je jednoj Saudijki da pokrije oči, poslije čega ga je pretukao njen muž.

Međutim, Komitet još nije odredio definiciju zavodljivih očiju

Komitet, u javnosti poznat kao religijska policija ili Mutaven, nekoliko puta je od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava optuživan za kršenje ljudskih prava.

Osnovan je 1940. godine sa ciljem da kontroliše sprovođenje već donijetih islamskih zakona, ali i donosi nove u zavisnosti od potrebe.

Najradikalniju odluku to državno tijelo donijelo je 2002. godine kada je 14 učenica poginulo u požaru u jednoj školi u Meki, zbog zabrane Komiteta da izađu iz zgrade, jer nisu bile odgovarajuće pokrivene.

Žene u Saudijskoj Arabiji zakonski se tretiraju kao maloljetnici bez prava da samostalno odlučuju i moraju da budu u društvu muškog “staratelja“, čija je saglasnost neophodna za sve odluke.

 

Blic/Informer.ba