Udarno Zanimljivosti

Španski grad bez struje zbog neplaćenih računa

Žitelji jednog španskog grada koji nije plaćao račune za električnu energiju bili su šokirani kada je kada je nestalo svjetlo u mnogim zgradama, uključujući bazen u kome su se nalazili plivači.

Albasete, grad u centralnoj Španiji sa 175.000 stanovnika, nagomilao je neplaćene račune za struju i energetskoj kompaniji “Iberdrola” duguje preko milion eura, saopštila je ta kompanija, kao i zvaničnici grada, a prenijela francuska novinska agencija AFP.

Među zgradama koje je u srijedu progutao mrak bili su i biblioteka, sportski centar i bazen.

“Mnogo ljudi je plivalo kada su isključili struju”, izjavila je za AFP načelnica gradske uprave Irene Soriano.

“Ovo su prve restrikcije, ali plašimo se da će ih biti još”, dodala je Soriano.

“Iberdrola” je unapred upozorila da će struja biti isključena u državnim službama koje nisu od prioritetnog značaja, navela je Soriano, dodavši da je ta kompanija “sama procijenila koje službe nisu preko potrebne”.

Gradonačelnica Albasetea Karmen Bajod iz konzervativne Narodne partije uspjela je da ubijedi “Iberdrolu” u posljednjem trenutku da ne isključuje struju u obdaništu, objasnila je Soriano.

Portparol energetske kompanije Elena Gonzales potvrdila je da je struja isključena, ali je odbila dalje da komentariše na tu temu.

Budžetski deficiti španskih gradova i regiona izazivaju veliku zabrinutost na tržištima, koja strahuju da bi mogao da bude ugrožen cilj centralne vlasti da smanji godišnji javni deficit.

Deficit budžeta za 17 regiona iznosio je 1,2 odsto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine, dostigavši skoro 1,3 odsto, koliko je planirano za celu godinu.

Ti godišnji deficiti povećavaju nagomilani dug, koji je 30. juna dostigao rekordnih 133,172 milijarde eura, što je 12,4 odsto ukupne godisnje proizvodnje španske privrede.

 

Agencije/Informer.ba