Zanimljivosti

Sprat samo za žene u hotelu u Kopenhagenu

Iza zatvorenih staklenih vrata na 17. spratu kopenhaškog hotela “Bella sky” nalazi se “Bella donna”, dio hotela gdje je muškarcima zabranjen pristup, tako da žene mogu u potpunosti da se opuste, ne razmišljajući o tome da li će naletjeti u hodniku na nepoželjnog muškarca.

Nije mi dozvoljeno da ovdje uđem. Moram da čekam ispred, osim u hitnim slučajevima“, izjavio je menadžer hotela Anders Delund.

Šef obezbjeđenja Kren Vilander Tomsen hvali se, pak, da on može da uđe u tu, za muškarce, zabranjenu zonu.

Ulazak u “Bella donnu” je toliko restriktivan da i žene koje žele da dovedu muškog gosta u svoju sobu mogu to da učine, ali tek pošto svoju sobu zamijene sobom na nekom od drugih spratova hotela.

Ekskluzivnost 17. sprata u hotelu “Bella sky” dovela je do toga da je Danskom savjetu za jednakost polova stigla anonimna prijava u kojoj je pisalo da “zatvaranje jednog sprata za muškarce znači da su muškarci predstavljeni kao agresori“.

Prema riječima Jite Larsen iz mreže za ženska prava Kvinfo, takva pritužba je potpuno neosnovana.

Samo jedna osoba, jedan muškarac se žalio da to predstavlja diskriminaciju i zatražio od Savjeta da presudi u njegovu korist, jer je, prema danskom zakonu o jednakosti polova, nelegalno ljude tretirati različito u zavisnosti od njihovog pola“, objasnila je Larsenova.

Savjet je nedavno naredio da se 17. sprat u hotelu “Bella sky” otvori i za muškarce, ali, prema riječima Delunda, hotelsko osoblje je odlučilo da će ono samo donijeti odluku o tome ko će odsjedati u njihovom hotelu.

Kada je ultramoderan hotel sa četiri zvjezdice otvoren u maju prošle godine, uprava nije imala na umu da na poseban način zaštiti žene“, rekao je Delund.

On je pojasnio da ideja o stvaranju posebnog sprata za žene nije bila inicirana incidentom koji se dogodio u njujorškom hotelu kada je bivši šef Međuanrodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan navodno silovao sobaricu, niti ubistvom jedne žene u martu 2010. godine u jednom kopenhaškom hotelu.

To je samo mala prevencija, koju naročito pozdravljaju poslovne žene, koje same putuju i strahuju da bi neko mogao da ih prati do njihove sobe“, rekao je Delund.

Puno Amerikanki dolazi u ovaj hotel, takođe i Dankinja, koje su čule za nas putem medija“, kazala je šef personala Tanja Trab, pišu Nezavisne novine.

Delund je rekao da postoji razlika u očekivanjima muškaraca i žena.

Kada žena uđe u hotelsku sobu, ona prvo pogleda kupatilo, da li je čisto, da li lijepo izgleda i da li u njemu ima svega što joj je potrebno. Muškarci, pak, prvo pogledaju kakav im je pogled iz sobe, televizor i gde se nalazi utičnica za bateriju za telefon“, pojašnjava Delund.

Na 17. spratu sve je u tonovima ružičaste i bordo boje, za razliku od ostalih spratove u kojima prevlađuju siva i crna.

Žene u “Bella donni” uživaju i u specijalnim ponudama, u njihovim sobama se nalaze buketi svježeg cvijeća, modni magazini, voće i čokoladice, a u kupatilima kvalitetni šamponi, kreme i maske za lice.

Delund je kazao da ta ekstrausluga u 20 soba na 17. spratu ne znači da su muškarci, kojima je na raspolaganju ostalih 749 soba, diskriminisani, pogotovo što soba u “Bella donni” košta 40 eura više nego ista soba na nekom drugom spratu.

 

 

Informer.ba