Zanimljivosti

Stipendije za djevice

Vlasti jednog grada u Sijera Leoneu nude petogodišnju stipendiju djevojkama koje obećaju da će sačuvati svoju nevinost do kraja univerzitetskih studija.

Cilj ove neobične odluke je da se smanji broj tinejdžerskih trudnoća, kazao je za AFP jedan od zvaničnika južnog grada Bo, dodajući da će timovi ženskih ljekara biti zaduženi da potvrde nevinost kandidatkinja.

Akcija je, međutim, naišla na kritike određenog broja roditelja kao i organizacija za zaštitu ženskih i građanskih prava koje smatraju da se time “krše ljudska prava djevojaka” i da to “nije pravi način da se skrene pažnja na problem tinejdžerske trudnoće”.

Gradski oci ističu da njihova ponuda ima dvostruku prednost – “ne samo da će ovom metodom biti iskorijenjen problem maloljetničke trudnoće već će povećati broj obrazovanih žena u zemlji”.

Oni su uvjereni da će, ukoliko se akcija pokaže uspješnom, njihov primjer slijediti i drugi gradovi.

Do ove odluke uprava grada Bo došla je nakon izvještaja o zabrinjavajućem porastu broja tinejdžerskih trudnoća i abortusa.

U ministarstvu za socijalno staranje navode da je od januara do septembra ove godine zabilježeno 500 slučajeva trudnoće među maloljetnicama samo u jednoj oblasti.

 

RTRS/Inofmer.ba