Zanimljivosti

Stručnjaci preporučuju metode kako da dijete zavoli knjigu

U današnje vrijeme, kada je tehnika ovladala svakim dijelom našeg života, teško je odgajati dijete i naučiti ga da voli knjige i uživa u čitanju. Stručnjaci preporučuju metode koje će vam pomoći u savladavanju te teškoće.

– Čitajte naglas. Ukoliko zajedno sa djetetom sjedite udobno smješteni u nekom dijelu stana i čitate knjigu naglas, ne samo da ćete kod njega razviti interesiranje za literaturu nego ćete i ojačati vezu s njim.
– Ograničite upotrebu kompjutera. Vremenska ograničenja i pravila vezana za korištenje bilo čega što ima ekran, moraju biti dosljedna tako da se djeca ne mogu  pogađati s vama i tražiti više od onoga što im pripada.
– Kupujte knjige. Iako biste dosta mjesta u kući mogli uštedjeti uz pomoć e-čitača, pokažite mališanu da su knjige dragocjene tako što ćete napraviti biblioteku u kojoj će biti dječija literatura, ali i beletristika, naučna fantastika i historijske knjige.

– Posjećujte biblioteku. Trudite se da svakog mjeseca jednom posjetite biblioteku i da tom prilikom dozvolite djetetu da odabere knjigu za čitanje.

 

Avaz/Informer.ba