Zanimljivosti

Svijet zanimljivosti

LOS ANGELES – Ukoliko želite smršaviti, a nemate volje ići u teretanu, postoji način da spojite ugodno s korisnim. Znanstvenici tvrde da kilograme možete izgubiti sjedeći i gledajući film, ali pod uvjetom da je riječ o hororu.

Filmovi koji gledatelje drže u neizvjesnosti, strahu, grču i panici pomažu u sagorijevanju kalorija jer uzrokuju brže lupanje srca. Tako ako gledate film The Shining (Isijavanje) možete izgubiti 184 kalorije, gledajući film Jaws (Ralje) sagorijevate 161 kaloriju, a 158 kalorija gubite gledajući film The Exorcist.
TRST – Zaposlenik Centra za teorijsku fiziku u Trstu i jedan od znanstvenika koji istražuju fosilne ostatke, Claudio Tuniz izjavio je da su novoproizvedenim aparatom koji radi na X-zrake uspjeli snimiti i detaljno analizirati fosilni ostatak gornje vilične kosti koja je pronađena u selu Lonche u Sloveniji, a za koju se smatra da je stara više od 6000 godina.

Ova je vilična kost jedna od najsatrijih ljudskih kosti ikada pronađenih, a trenutno je izložena u muzeju u Trstu. Pretpostavlja se da je pripadala muškarcu u dobi od 24 do 30 godina.

Tuniz je izjavio da je ovom novom metodom spektroskopijom infracrvenim zrakama u zubu očnjaku otkrivena nepoznata supstanca. Visokom rezolucijom u 3D prikazu ustanovljen je lom zuba i vidljiva probušena šupljina u sloju zubne cakline, koja je rađena s ciljem da bi se moglo doći do sloja dentina. Također je utvrđeno da je ova šupljina bila popunjena pčelinjim voskom, dodao je.

Tuniz je pojasnio da pčelinji vosak, zahvaljujući medu i propolisu koji sadrži, ima antibakterijsko djelovanje i pomaže u liječenju infekcija. Upravo je ova prirodna materija korištena kao zubna plomba, što nam dokazuje da su ljudi u kamenom dobu dobro poznavali medicinu.

Nevjerojatno je koliko nas stare kulture iznenađuju, što više o njima saznajemo, sve smo začuđeniji. U primitivnom razdoblju čovječanstva uspijevali su postići ono što mi tek sada možemo učiniti sa najsuvremenijom tehnologijom, izjavio je Tuniz.
BEJRUT – U libanskom gradu Bejrutu otvoren je salon ljepote za djecu u kojem se mogu uljepšavati djeca od 4 do 12 godina, javljaju mediji.

Vlasnica salona Hania Halvani rekla je da su ljepota Libanonki i saloni ljepote u Libanu vrlo poznati na Srednjem Istoku.

Svakoj djevojčici ili djevojci je želja da jednog dana postane majka, pa zato kćeri oponašaju majke oblačeći se poput njih. Ovo je mjesto gdje im se ostvaruju ti snovi, kazala je Halvani.

Dodala je da salon dobro radi, posebno uoči dječijih rođendana, svadbi, festivala ili vjerskih blagdana.
WASHINGTON – Internetski div Google najavio je predstavljanje novog informatičkog tableta koji bi trebao biti veći od dosadašnjeg i koji će od 13. studenoga biti dostupan u osam zemalja: SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji , Japanu i Australiji.

Google je tu obavijest stavio na svoj službeni blog. Prvotno se najavljivalo veliko predstavljanje u New Yorku, ali je odgođeno zbog dolaska uragana Sandy, zbog čega je gradu uvedeno izvanredno stanje.

Novi tablet, nazvan Nexus 10, ima ekran od 10,1 inča (25,7 centimetara) dok je prošli model koji bi trebao biti Super AMOLED te podržavati rezoluciju do 2560 x 1600 piksela.
MADRID – Od 2014. turisti bi mogli putovati u svemir zahvaljujući projektu jedne španjolske tvrtke.

Njihova platforma omogućila bi let na 36.000 metara visine u trajanju od dva sata uz pomoć balona punjenog helijem.

Ovo svemirsko zadovoljstvo stajalo bi za većinu nedostižnih 110.000 eura.

Fena/Informer.ba