Zanimljivosti

U Tomislavgradu podižu spomenik “gastarbajteru”

Opštinsko vijeće Tomislavgrada usvojilo je odluku o podizanju spomenika ovdašnjem “gastarbajteru” – radniku koji je “trbuhom za kruhom” decenijama odlazio na privremeni rad u inostranstvo, uglavnom u Njemačku, gdje je većina dočekala i penziju.

Cijeli projekat će koštati 60.000 KM i biće to prvi ovakav spomenik u svijetu.

Predsjednik Opštinskog vijeća Mato Kelava rekao je da će spomenik visine dva metra predstavljati grupni porodični portret na kojem su otac, majka, dječak i djevojčica zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca “gastarbajtera” na njemačko gradilište – “bauštelu“, iza kojih se nalazi kofer ili kako stariji Duvnjaci kažu “kuver“.

On smatra da će se stanovnici opštine Tomislavgrad, u kojoj nema kuće koja nije dala barem jednog “gastarbajtera“, na ovaj način odužiti generacijama ovdašnjih pečalbara koji su u najvećoj mjeri doprinijeli razvoju zavičaja i boljem životnom standardu.

Spomenik, koji će biti izrađen od bračkog kamena i postavljen u blizini Autobuske stanice u Tomislavgradu, u bliskoj budućnosti trebalo bi da postane prepoznatljiv zaštitni znak duvanjskog kraja.

Kelava tvrdi da Duvnjaka ima na sve četiri strane svijeta, te da je 8.000 stanovnika ili trećina populacije ove opštine stalno raseljena, odnosno na radu u raznim zemljama svijeta, najviše u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, odnosno u Minhenu.

Gotovo identična situacija je i u susjednoj opštini Livno iz koje se van zavičaja nalazi najmanje 10.000 pečalbara, ali Livnjacima još nije palo napamet da podignu spomenik svom “gastarbajteru”, koji je najzaslužniji što Hrvati u ovom dijelu Federacije BiH i Livanjskog kantona imaju najbolji životni standard u BiH i široj regiji.

Od početka šezdesetih godina prošlog vijeka, kada su počele prve ekonomske migracije sa područja bivše SFRJ, samo na privremenom radu u Njemačkoj sa područja opština Tomislavgrad i Livno penzije je ostvarilo više od 20.000 ovdašnjih “gastarbajtera“.

 

Srna/Informer.ba