Zanimljivosti

U 68. godini nabavio skripte i ponovno sjeo u školske klupe

Mijo Smolek (68) iz Goričana penzionerske dane krati uzgajajući grožđe i proizvodeći vino u svom vinogradu kod Rasinje, na početku Bilogore. Tamo ima 800 trsova. O vinogradarstvu i vinarstvu nešto je naučio od oca, a ponešto je doznao iz literature. Znao je da još ima puno toga za naučiti pa nije ni sekunde dvojio kad je pročitao poziv na kurs što ga je organizirala Gospodarska škola Čakovec. U 68. godini nabavio je skripte i počeo – učiti.

Volim stiecati nova znanja, tako da mi povratak u školske klupe nije bio problem. Radio sam kao nastavnik likovnog nakon završene Pedagoške akademije, a onda sam se prekvalificirao u carinika. Radio sam u međunarodnom carinskom otpremništvu. Sve to vrijeme zanimala me poljoprivreda, posebno vinogradarstvo i voćarstvo. Na kurs sam se javio među prvima, ali ostao sam razočaran kad nisam upao u prvu grupu. Srećom, za mjesec dana su mi javili da je formirana druga grupa. Nabavio sam skripte, skinuo materijale s interneta, nabavio knjige i na učenje! – kaže Mijo, koji je u tri mjeseca prošao teoriju i praksu o uzgoju, zaštiti i preradi grožđa te proizvodnji vina. Posebno ga je razveselilo to što tečaj nije morao platiti. Projekt Agronet, vrijedan 288.000 eura, najvećim je dijelom financirala Europska unija u sklopu programa IPA 4, a obuhvatio je obrazovanje odraslih osoba za zanimanja cvjećar-aranžer, vinogradar-vinar i voćar.

Takav program negdje košta više od 3000 kuna. Od penzije to ne bih mogao platiti – ističe Mijo, koji bi, da može, najradije završio i tečaj za voćara.Iva Masten iz Gospodarske škole, voditeljica Agroneta, kaže da se u zemljama EU više od 10 posto stanovništva uključuje u cjeloživotno učenje, a u Hrvatskoj je to samo 2,1 posto odraslog stanovništva. Time gube konkurentnost i zaostaju za drugima. Vladimir Masten, također iz Gospodarske škole, ističe da je za edukaciju vladao velik interes. Prijavilo se gotovo 300 osoba, od onih sa završenom osnovnom školom do fakultetski obrazovanih.

Program je uspješno završilo 169 polaznika – kaže. Među njima je i Violeta Bogdan (36) iz Železne Gore, koja je odslušala i odradila 120 sati kursa za vinogradare.

Roditelji i mi bavimo se proizvodnjom vina. Zadovoljna sam jer smo imali puno prakse. Predavali nam stručnjaci iz Agromeđimurja i Hrvatske poljoprivredne komore – kaže.

Gospodarska škola odradila je i projekt Agrofutura, vrijedan 310.231 eura, kojem je cilj zastarjele nastavne programe zamijeniti novima i omogućiti uvođenje novih tehnologija.

 

Večernji.hr/Informer.ba