Video Zanimljivosti

VIDEO: Paraolimpijac osvojio medalju zamišljajući kako ga progoni morski pas koji mu je otkinuo dio noge

Paraolimpijski plivač Achmat Hassiem koristi posebnu motivaciju kako bi postizao što bolja vremena: on zamišlja kako ga progoni velika bijela psina koja mu je otkinula dio desne noge.

Niame, ovog Južnoafrikanca je prije šest godina na obalama Cape Towna napao morski pas, nakon što ga je pokušao otjerati od svog mlađeg brata.

Prije toga Hassiem se takmičio u raznim sportovima, uključujući plivanje, ali nije bio siguran što učiniti nakon što je izgubio nogu. Velika inspiracija bio mu je Natalie du Toit, prvi amputirac koji se takmičio sa sposobnim plivačima na Olimpijadi 2008. godine. On ga je ohrabrio da se vrati u vodu.

Ovaj 30-godišnjak došao je na Paraolimpijadu u London sa namjerom da ostvari bolji rezultat od devetog mjesta koje je osvojio u Pekingu prije četiri godine. Već je osvojio jednu medalju – u subotu se okitio bronzom u kategoriji leptir.

Moja mala tajna je u tome što zamišljam da sam u okeanu i da me progoni veliki morski pas. To je definitivno dobra motivacija da plivam brže“, kazao je Hasseim koji je nezgodu doživio 2006. godine.

Sve se desilo za vrijeme spasilačke vježbe koju su imali on i njegov brat Taariq. Uvidjevši da je morski pas krenuo prema njegovom bratu, Achmat je počeo vikati kolegama u obližnjem brodu da izvade Taariqa iz vode, dok je on pokušavao omesti morsku neman snažnim udaranjem po površini vode. Tada ga je morski pas ugrizao za nogu i odvukao 50 metara.

Uz velike napore sam se uspio otrgnuti, ali sam istao bez dijela noge“, rekao je Achmat i dodao:

Ali gubljenje noge nije ništa u poređenju sa gubljenjem brata“.

Oslobođenje/Informer.ba