Udarno Video Zanimljivosti

VIDEO/ Prva šuma u neboderu niče u Milanu

Prošle godine svijet je obišla vijest o planovima Stefana Boerija za izgradnju zapanjujuće “vertikalne šume” u Milanu.

Za razliku od brojnih sličnih urbanih fantazija koje se nikada ne ostvare, ovaj projekt je već počeo da se realizuje, tako da smo sada svjedoci nastanka prve vertikalne gradske šume na svijetu.

Projekt izgradnje vertikalne šume (na italijanskom “Bosko vertikale”), koštaće oko šest miliona eura, a u ogromnoj stepenastoj građevini koja niče neće biti smještena samo šuma, to jest drveće, već i luksuzni stanovi.

Svaki stan ima balkon, konstruisan tako da može da primo oko 900 malih stabala i drugih biljaka, što čini da čitava fasada dovršene zgrade izgleda kao impresivna šuma.

Prema planovima, biljke u ovoj kuli treba da zauzimaju prostor od oko 10.000 kvadratnih metara, od čega će biti mnogobojnih koristi, kao što su: filtriranje zagađenja, apsorbovanje čestica prašine i ugljen-dioksida, poboljšanje mikroklime i uštede energije (zgrada će ljeti biti zaštićena od sunca) i smanjeno slivanje vode niz fasadu.

Ovaj interesantni koncept povećaće količinu zelenila u gradu, u kombinaciji sa interesantnim oblikom stanovanja, što mu daje poseban kvalitet. Ko još ne bi volio da istovremeno živi u šumi i u gradu, a uz to još i da uživa u pogledu sa 27 sprata?

 

Blic/Informer.ba

1 Comment

Click here to post a comment
  • moguće da će neki budući naraštaji znati samo za ovakve šume,ako ovako nastave s devastacijom :(