Video Zanimljivosti

VIDEO/ Umjetnica ubrizgala sebi konjsku krv kako bi istražila granice između vrsta

Da umjetnost ne poznaje granice dokazala je nedavno francuska umjetnica Marion Laval-Žantet, koja je u performansu izvedenom u Ljubljani, ubrzigala krvnu plazmu konja.

Ekscentrična umjetnica željela je da istraži granice između vrsta i pomješa svoju krv sa krvlju konja, na šta je mjesecima spremala svoje tijelo.

Žantetova je tokom nekoliko mjeseci dobijala različite imunoglobuline konja, koji su joj ubrzgavani u sve većim dozama kako bi vremenom razvila tolerakciju na njih i izbjegla alergijsku reakciju. Proces primanja životinjskih antitjela Marion je nazvala „mitradizacijom“, uporedivši sebe sa persijskim kraljem Mitridatom VI od Ponta, koji je navodno razvio otpornost na otrov redovnom konzumacijom istog.

Publika koja se 22. februara okupila u galeriji Kapelica u slovenačkoj prijestonici da bi vidjela performans „Neka konj živi u meni“, svjedočila je najprije šetnji Maron i konja koja je predstavljala procesa komunikacije, kako je umjetnica objasnila. Žantetova je, radi zbližavanja sa konjem, nosila i lažna kopita, a nakon zbližavanja sa životinjom, njena hibridna krv je naočigled prisutnih izvađena i zamrznuta.

„Osjećala sam se kao superčovjek,“ rekla je kasnije umjetnica.

 

Srbijanet/Informer.ba